Csoportos gyógyúszás

Csoportos gyógyúszás

Egyes egészségügyi panaszok esetén a 18 év alattiak számára ingyen elérhető a csoportos gyógyúszás nevű fürdőkezelés. Nem kizárólag gyógyfürdők kínálják ezt a kezelési módot.

Amennyiben valamilyen meglévő betegség indokolja,akkor jó néhány fürdőgyógyászati kezelés – például gyógyvizes medencefürdő, gyógyvizes kádfürdő, gyógymasszázs, súlyfürdő – társadalombiztosítási támogatással is igénybe vehető. Ez azt jelenti, hogy a betegnek pusztán önrészt kell fizetnie, mert a költségek egy részét a társadalombiztosítás átvállalja. A fizetendő önrész mértéke eltérő az egyes gyógyfürdőkben.

Van azonban egy olyan fürdőgyógyászati kezelési mód, amit teljes egészében támogat a társadalombiztosítás: a 18 év alattiak csoportos gyógyúszása.

Jó néhány betegségnél és egészségügyi panasznál alkalmazható a gyógyúszás. Amennyiben indokolt, akkor mindig az adott terület szakorvosa, illetve a javaslata alapján a gyermekorvos tudja felírni. Továbbá egyes betegségeknél – gerinc- és mellkasdeformitások, krónikus légzészavarok, elhízás és szövődményei – az iskolaorvos is jogosult felírni a gyógyúszást.

A 18 év alattiak csoportos gyógyúszása a következő betegségcsoportnál alkalmazható:

  1. szív- és keringési betegségek
  2. krónikus légzészavarok
  3. gerinc- és mellkasdeformitások
  4. ízületi betegségek
  5. elhízás, valamint a szövődményei
  6. egyes idegrendszeri károsodások
  7. veleszületett és szerzett végtaghiányos állapotok

A társadalombiztosítás által támogatott gyógyúszás alapesetben hetente kettő alkalommal vehető igénybe. Ez alól kivétel a tanítási szünet, amikor akár napi két alkalommal is van rá lehetőség. Egy kúra legfeljebb 52 alkalomból állhat és 6 hónapig tarthat. Miután a kúra véget ért, három héten belül fel kell keresni a gyógykezelést felíró orvost, hogy értékelje az eredményt.

A jó hír az, hogy a 18 év alattiak csoportos gyógyúszásához nem szükséges gyógyvíz, így olyan helyeken is igénybe vehető, ahol nincs gyógyfürdő, vagy éppen a közeli gyógyfürdőben nem elérhető ez a kezelési forma. Egyes helyeken például a helyi tanuszodában tartják a csoportos gyógyúszásokat.