Fürdőfáradtság és fürdőreakció: mik ezek?

Fürdőfáradtság fürdőreakció Zalakaros

A világ legegyszerűbb dolgának tűnhet a gyógyvízben való üldögélés, mégis ez az amúgy kellemes időtöltés is kiválthat furcsa reakciókat a szervezetünkből. Az egyik ilyen a fürdőfáradtság a másik a fürdőreakció.

Fürdőfáradtság. Ez nem azt jelenti, amikor a meleg vízben töltött idő után kicsit elpilledünk, hanem annál komolyabb tüneteket takar. Hosszabb ideig, akár napokig tartó levertséget, rossz közérzetet.

Fokozódhatnak az ízületi fájdalmak, a reumatikus panaszok, ami azért sem kellemes, mert sokan eleve ezek miatt járnak gyógyfürdőbe. A fürdőfáradtságnak szinte minden esetben az ajánlott fürdési idő jelentős túllépése áll a hátterében.

Minden gyógyfürdőben meghatároznak egy fürdési időt, viszont a meleg vízben ücsörögve gyorsan telik az idő és nagyon sokan „túlfürdik” ezt, az olykor csak 20 perces időszakot. Márpedig a gyógyvíz ilyen jellegű „túladagolása” akár hatástalanná is teheti az egész fürdőkúrát.

Fürdőreakció. Az előbbivel ellentétben ez akkor is jelentkezhet, ha valaki betartja a fürdési időket. Általában egy hét után jönnek elő a tünetek, amelyek hasonlóak a a fürdőfáradtságéhoz, de annál általában enyhébbek. Azaz fokozódhatnak a fájdalmak, lehet némi levertségérzet.

Ettől nem kell tartani, hiszen pusztán azt jelzik, hogy hat a gyógyvíz. Amikor súlyosabbak a tünetek, akkor esetleg be kell iktatni egy-két napos pihenőt a fürdőkúrába. Amennyiben valaki hosszabb, egy-két hetes fürdőkúrát vesz, azt általában amúgy is orvosi javaslatra teszi, így ilyen panaszok esetén azért érdemes a doktorral konzultálni.