Mit tud a mofetta?

mofetta medence

A gyógyvizekhez hasonlóan a mélyből tör fel A gyógyfürdőkhöz hasonlóan ezeket a kezeléseket is medencében végzik és ebben is üldögélni kell, de még a hatása is nagyon hasonló a gyógyvizekéhez. Még egy párhuzam: bele is lehet fulladni. Ez a mofetta, azaz a szén-dioxidos fürdő.

A szén-dioxidos feltörések tulajdonképpen vulkáni utótevékenységek. A mofetta szó eredete pedig nem túl gusztusos, ugyanis az olasz mephitisből származik, ami magyarul bűzös kipárolgást jelent. Érdekes párhuzam, hogy az egyik leghíresebb erdélyi mofettát is Büdös-barlangnak nevezik, aminek az a magyarázata, hogy sokszor ezek a feltörések ként is tartalmaznak.

Magyarországon Mátraderecskén található a leghíresebb mofetta, amire egy gyógygázfürdő is épült (a mátraderecskei feltörés 1999 óta számít hivatalosan is gyógygáznak). Ugyanakkor hasonló kezelés elérhető Parádfürdőn is, de újabban már mesterséges formában is előállítják, ilyen kabinos szén-dioxidos készülékek működnek például Hajdúszoboszlón a gyógyfürdőben.

Jó hír, hogy a gyógyvizes medencefürdőhöz hasonlóan ehhez is igényelhető társadalombiztosítási támogatás (Mátraderecskén és Parádfürdőn), aminek révén jelentős kedvezménnyel vehető igénybe a gázfürdő. Maga a gyógygázfürdős kezelés egy medencében történik, amiben a biztonság kedvéért egy övvel is rögzítik a betegeket. Egy-egy kezelés körülbelül 20 percig tart.

A mofetta gyógyhatása nagyon sokrétű, ami alapvetően a szén-dioxid értágító hatásából ered. Összességében azoknál a betegségeknél van kifejezetten kedvező hatása, amelyek a végtagokat és az érrendszert érintik. Ennek megfelelően a visszerek, verőerek betegségeinél, a cukorbetegség kapcsán kialakuló érszövődményeknél, a keringészavarral járó mozgásszervi betegségeknél, fekélyeknél is nagyon hatásos.

Ellenjavallt viszont a trombózisra való hajlam, egyes gyulladásos betegségek, terhesség és a kifejezetten magas vérnyomás esetén. Figyelni kell a kezelés során fellépő tünetekre is, így szédülés, fülzúgás, fejfájás esetén a gázfürdőből azonnal ki kell jönni. Már csak ezért is fontos a kezelések alatt a biztonsági öv használata és a szakképzett személyzet jelenléte.