Víz alatti vízsugármasszázs

víz alatti vízsugármasszázs

A víz alatti vízsugármasszázs előnye, hogy kíméletesen, de mégis alaposan átmasszírozhatók a problémás testrészek.

Egyes kezeléseket először a sportorvoslásban alkalmaznak, majd onnan terjednek el az általános gyógyászat irányába. Például létezik olyan speciális gyógytorna, amit a sérült sportolók utókezelésénél kezdtek alkalmazni, de manapság már stroke-os betegek, vagy éppen gerincproblémákkal küszködők rehabilitációjánál is használják.

A víz alatti vízsugármasszázzsal is ugyanez a helyzet. Eredetileg Németországban kezdték alkalmazni egyrészt a sérült sportolók rehabilitációjánál, másrészt a kondíciójuk javítására, különösen olyan esetben, amikor két verseny között kevés idő volt a regenerációra.

A kezeléseket egy speciális kádban végzik, amit 35-36 Celsius-fokos vízzel töltenek fel. A kezelést végző személy pedig a test különböző pontjaira tudja irányítani a vízsugarat, amelynek az erőssége is állítható.

A kezelési idő általában 10-15 perc, de az orvosi javaslat ettől el is térhet. Jellemző, hogy gyengébb nyomású vízsugárral kezdik a masszázst, majd fokozatosan erősítik. A kezelés során a hasat és a mellek környékét kerülni kell.

Víz alatti vízsugármasszázs – javallatok

A víz alatti vízsugármasszázst mind a mai napig alkalmazzák a sportorvoslásban is. Szélesebb körben pedig mozgásszervi betegségeknél, keringési problémáknál, egyes idegrendszeri betegségeknél szokták javasolni.

Különösen hatékony a görcsös, merev izomzat kezelése esetén. Abban az esetben is megoldást jelenthet, amennyiben a „hagyományos” masszázs valami miatt nem alkalmazható, illetve annak egy kiegészítő eleme is lehet.