Csonttörés utókezelése gyógyfürdőben

csonttörés gyógyfürdő

Krónikus fájdalmak, görcsös izmok, illetve izomrövidülés is fennmaradhat a csonttörések után. Ezért is jut fontos szerep az utókezelésnek, amelynek során számos fürdőgyógyászati kezelés is alkalmazható.

Csonttörésnél nemcsak maga a csont törik el, hanem az azt körülvevő szövetek, izmok, inak is sérülnek. A csonttörés utáni felépülés már csak ezért is hosszadalmas és számos komplikációt magában rejtő folyamat.

A csonttöréseket követően egyes görcsössé vált izomzatra panaszkodnak az adott területen, de előfordulhatnak deformitással járó izomrövidülések is. Sőt, a karok és a lábak esetében krónikus fájdalom is jelentkezhet, amit például az úgynevezett Sudeck-szindróma is okozhat.

Amennyiben lezajlott a sebgyógyulás folyamata, akkor utókezelés gyanánt szóba jöhet a gyógyfürdők látogatása, illetve több gyógykezelés is.

Milyen fürdőkezelések segíthetik a csonttörés utáni rehabilitációt?

Azt minden esetben a szakorvos dönti el, hogy az adott beteg esetében a fentiek közül melyik lehet a leghatásosabb. Általánosságban azért elmondható, hogy nem egyféle kezelést szoktak előírni, hanem kihasználják a társadalombiztosítási támogatás jelentette keretet. Ez napi négyféle kezelést jelent. Ezeknek a köre nemcsak attól függ, hogy az orvos melyiket tartja indokoltnak, hanem attól is, hogy az adott gyógyfürdőben épp melyik érhető el.

Amit még érdemes megjegyezni, hogy a csonttörések utókezelése után a medencefürdő esetében hosszas üldögélés helyett érdemes inkább az adott testrészt mozgatni, tornáztatni. Pláne, hogy a vízben könnyebb, fájdalommentesebb a mozgás. Például lábtörést követően ajánlott óvatosan sétálni a gyógymedencében, ezzel is edzve a végtagot.

Érdemes még azt is tudni, hogy belsőleg, ivókúra formájában egyes gyógyvizek is segíthetik a csontozat regenerációját.