Fontos tudnivalók az iszappakolásról

iszappakolás iszapkezelés

Az iszappakolás számos betegség esetén rendkívül hatékony fürdőgyógyászati kezelés lehet. Meglehetősen szigorú szabályok vonatkoznak az iszappakolás végzésére.

Az iszappakolást az esetek többségében különféle mozgásszervi megbetegedések esetén javasolják az orvosok. Ezen felül némelyik nőgyógyászati probléma és bőrbetegség esetén is hatékony lehet ez a fürdőgyógyászati kezelés.

Talán sokan nem is tudják, de az iszapkezelésekre meglehetősen szigorú előírások vonatkoznak. Ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.

  • Az iszapkezelés ideje maximum 20 perc lehet. Az iszap hőmérsékletét a szakorvos határozza meg, de nem lehet melegebb 42 Celsius-foknál.
  • Kizárólag steril iszap használható az iszapkezelésekhez. Ehhez egyébként az iszapot 30 percig kell forralni.
  • Egyidejűleg csak az alsó, vagy csak a felső testrész iszapkezelése végezhető. Amennyiben teljes testfelületes iszappakolást ír fel az orvos, akkor pedig váltogatva kell alkalmazni az alsó és a felső testfelület kezelését.
  • Az iszapkezelések akkor is csak szakorvosi javaslatra végezhetők el, ha a beteg nem társadalombiztosítási támogatással venné igénybe a kezelést. (Léteznek kozmetikai iszapkezelések, amikor például az arcbőrre visznek fel vékony rétegnyi iszapot, nyilván ezekre az esetekre ez nem vonatkozik).
  • A meleg vizes gyógyfürdőhöz hasonlóan az iszapkezelés is megterheli valamennyire a szervezetet. Emiatt a kezelést követő 30-60 percben pihenés javasolt. Ez nem csak a fizikai munka kerülésére vonatkozik, hanem például az autóvezetésre is, magyarán az iszappakolásos kezelést követően semmiképpen ne induljanak egyből haza autóval.