Gyógyvizes medencefürdő

Gyógyvizes medencefürdő Igal

A gyógyvizes medencefürdő számít a társadalombiztosítás által támogatott kezelések közül a legnépszerűbbnek.

A népszerűsége nem véletlen, ugyanis a „gyógyvizes medencefürdő” igazából egy kicsit hivatalnoknyelvezetű elnevezés, ami a gyakorlatban egy gyógyfürdő belépőt takar. A társadalombiztosítási támogatás révén ez kedvezőbb áron vehető igénybe, mint ami az adott gyógyfürdő árlistáján szerepel.

Egyes fürdőkben azért előfordulhat, hogy némi megkötéssel jár ez a tb-s fürdőbelépő. Közepes- és nagyobb fürdőkben akadhat arra példa, hogy a gyógyfürdő részlegen belül is csak néhány medence esetében érvényes a belépő. Illetve azzal is találkozhatunk, hogy ez a tb-s jegy csak időkorlátosan érvényes, azaz nem az egész napra.

A jó hír viszont az, hogy némi felár ellenében általában lehetőség van az összes medence használatára, esetleg a tartózkodási idő meghosszabbítására. Különösen olyankor jöhet jól ez a lehetőség, amikor többen keresik fel az adott gyógyfürdőt, de nem mindegyiküknek van tb-s belépőjegye.

A gyógyvizes medencefürdős kezelést egyébként azok a fürdők nyújthatják, amelyek egynél több gyógyvizes medencével rendelkeznek. S ezek közül a legalább az egyik vizének indifferens – 34-35 Celsius-fokos – a hőmérséklete. Ennek a magyarázata az, hogy sok betegség esetén csak kevésbé meleg vizű fürdőzést javasolnak az orvosok.

Apró érdekesség, hogy a gyógyvizes medencék mellett, jó látható helyre kötelesek a fürdők egy órát elhelyezni. Azaz a gyógyvizes medencék melletti óra nem a fürdők figyelmessége, hanem törvényi kötelezettség.

Illusztráció: Igali Gyógyfürdő / beltéri gyógyvizes medencék