Támogatott fürdőgyógyászati ellátások

Víz alatti csoportos gyógytorna

A társadalombiztosítás, egészen pontosan a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő támogatásával többféle fürdőgyógyászati kezelés is elérhető. Ezek a fürdőkezelések minden esetben orvosi javaslat alapján vehetők igénybe.

A magyarországi gyógyfürdőkben számos fürdőgyógyászati kezelés elérhető. Amennyiben orvosilag indokolt, akkor társadalombiztosítási támogatás is igénybe vehető ezekhez a kezelésekhez. Ilyen esetben a költségek egy részét a tb állja, viszont a betegnek is kell fizetnie némi összeget (hivatalosan ezt önrésznek hívják) a kezelések után.

Az önrész mértéke minden gyógyfürdőben eltérő. Igyekeznek a fürdők kedvező összeget meghatározni, de ezt nehezíti, hogy a társadalombiztosítási támogatás mértéke évek óta nem emelkedett. Ugyanakkor el lehet csípni akciókat is, mert néhány gyógyfürdő kedvezményes csomagajánlatban kínálja ezeket a fürdőkezeléseket.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (rövidítve NEAK, korábbi nevén OEP, vagy egyszerűbben: tb, vagy társadalombiztosítás) a következő fürdőgyógyászati ellátásokat támogatja:

  1. Gyógyvizes gyógymedencefürdő (Hévízen a Tófürdő): ez magyarra lefordítva egy gyógyfürdő belépőt takar. Néhány fürdőben ez a belépő időkorlátos és/vagy csak a fürdő egy részébe érvényes
  2. Gyógyvizes kádfürdő: indokolt esetben (általában bőrbetegségeknél) alkalmazzák. Viszonylag kevés gyógyfürdőben érhető el.
  3. Iszappakolás
  4. Súlyfürdő
  5. Szénsavas kádfürdő
  6. Orvosi gyógymasszázs: az „orvosi” szóval itt arra utalnak, hogy „orvosi rendelvényre előírt”, tehát masszőr végzi a kezelést, nem orvos
  7. Víz alatti vízsugármasszázs: ezt tangentornak is nevezik. A Tangentor eredetileg a speciális kezelőkád márkaneve volt.
  8. Víz alatti csoportos gyógytorna
  9. 18 éves kor alatti csoportos gyógyúszás: ez nemcsak gyógyfürdőben, hanem sok tanuszodában is elérhető. A többi fürdőkezeléshez képest különbséget jelent, hogy önrészt nem kell fizetni.
  10. Szén-dioxid gyógygázfürdő: más néven mofetta. A támogatás csak a természetes gázfeltörési helyeken (Mátraderecske, Parádfürdő) érvényes. Ugyanakkor egyes fürdőkben mesterséges szén-dioxidos „fürdőt” is kínálnak, ez utóbbiakra nem jár társadalombiztosítási támogatás.

Fontos megemlíteni, hogy egy adott gyógyfürdőben nem feltétlenül érhető el egyszerre az összes támogatott fürdőgyógyászati ellátás. Főleg a kisebb gyógyfürdők esetén jellemező, hogy a fentiek közül csak 5-6 kezelési forma érhető el. Azonban sok helyen a fentieket egyéb gyógyászati kezelésekkel is kiegészítik, ezek közé tartozhat például a szárazföldi gyógytorna, vagy éppen az elektroterápiás kezelések.

Illusztráció: víz alatti csoportos gyógytorna a cserkeszőlői gyógyfürdőben