Súlyfürdő

súlyfürdő fürdőgyógyászat

Miért akkora különlegesség a súlyfürdő? Milyen panaszoknál szoktál alkalmazni és mikor nem?

A gyógyfürdőkben elérhető és a tb által támogatott fürdőgyógyászati kezelések között a népszerűbbek közé tartozik a súlyfürdő. Éves szinten több mint 200 000 súlyfürdő kezelést támogat az egészségbiztosítás, a betegeknek ilyen esetben csak önrészt kell fizetniük.

A súlyfürdő mai napig is használatos módszertanát az 1950-es években, Hévízen dolgozták ki. Egy reumatológus házaspár, dr. Moll Károly és dr. Hoffmann Ilona nevéhez fűződik a fürdőgyógyászati kezelés, amelynek ötlete a Hévízi-tóban úszkáló betegektől származott. Korábban ugyanis úgy vélték, hogy a derékfájós betegek állapotán a gyógytóban való úszás segít, viszont azok, akik nem tudtak úszni és csak a tóban elhelyezett korlátokba kapaszkodtak, ugyanúgy meggyógyultak.

Ezért első körben a kapaszkodók lábára még súlyokat is tettek, majd ezt továbbfejlesztették és egy tutajszerű eszközről lógtak a vízbe a betegek, később pedig ezt fixálták egy ponton.

Hogyan zajlik a súlyfürdő?

A súlyfürdős kezelések alatt a páciensek a nyakuk, és/vagy a hónaljuk alátámasztásával lógnak a 34-36 Celsius-fokos, szerencsés esetben gyógyvízzel töltött medencében. Az orvos utasításnak megfelelően a végtagjaikra, vagy a derekukra súlyokat is helyezhetnek.

A súlyfürdő tehermentesíti a nyomás alatt álló idegeket, a gerinc melletti izomzatot. Ennek megfelelően a porckorong betegségei, gerincferdülés, ízületi merevségek esetén szokták javasolni. A súlyfürdős kezelések egyébként fájdalommentesek és 20 percig tartanak.

Érdekes, hogy bár nagy múltra gyógykezelésről van szó, de a súlyfürdővel végzett vizsgálatok még mindig szolgálhatnak újdonságokkal. Pár évvel ezelőtt a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben nézték meg, hogy a krónikus nyakfájásban és derékfájásban szenvedő betegeken valóban segít-e a súlyfürdő? Ehhez a betegek egy része súlyfürdő mellett gyógytornán és elektroterápiás kezelésen vett részt. A másik csoport viszont csak gyógytornát és elektroterápiát kapott. Az eredmény az lett, hogy a súlyfürdőben is részesülő csoportnak egyértelműen és tartósabban javult az állapota.

Egyes esetekben nem alkalmazható a súlyfürdő, de a kezelést kizárólag szakorvos írhatja fel, ezért ha ellenjavallat áll fenn, az kiderül a kezelés előtt. Mindenesetre érdemes azt fejben tartani, hogy nem javasolt a súlyfürdő olyan esetben, amikor a gyógyfürdő sem ajánlott. Ide sorolható – többek között – a kezeletlen magas vérnyomás, a keringési zavarok, előrehaladott érelmeszesedés, továbbá egyes speciális esetek, mint például a csontok mészhiányos állapota.