Gyógyvizes kádfürdő

Mikor alkalmazzák gyógyvizes kádfürdőt? Melyik az a betegségcsoport, aminél kiemelkedően hatékony?

Talán még sok fürdőlátogató sincs tisztában azzal, hogy mi is az a gyógyvizes kádfürdő. Ez a gyógyfürdőkön belül a gyógyászati részlegben található. Már ahol, ugyanis nem mindegyik gyógyfürdő kínál kádfürdős kezelést. Pedig régebben jóval elterjedtebb volt a betegek kádfürdős kezelése, de mostanra ez meglehetősen visszaszorult.

Ezeknél a kádfürdőknél ugyanúgy minősített gyógyvizet használnak, mint a nagy medencékben. Ebből következik, hogy ugyanazoknál a problémáknál alkalmazható: tipikusan ide sorolható a műtétek és sérülések utókezelése, egyes mozgásszervi és nőgyógyászati betegségek, csontritkulás. A gyakorlatban azonban csak olyan esetben írja fel a szakorvos a gyógyvizes kádfürdőt, amikor a közös medencefürdő nem alkalmazható.

Ez a kizáró ok az esetek többségében kiterjedt bőrbetegséget jelent, azon belül is elsősorban pikkelysömört, vagy súlyosabb ekcémát. Ezek nem fertőző betegségek és ilyenkor nem is a többi fürdőzőt védik a bőrbetegségben szenvedő pácienstől, hanem pont fordítva. Magát a beteget óvják attól, hogy a gyógyvizes medencefürdőben esetleg elkapjon valamilyen fertőzést.

Különbség a gyógyvizes medencefürdőhöz képest?

Fontos különbség a medencefürdőhöz képest, hogy a gyógyvizes kádfürdős kezelést végig szakképzett személyzet felügyeli. Ehhez kapcsolódik az a javallat is, hogy súlyosabb szív- és érrendszeri betegségeknél is olykor ezt írják elő, hiszen így pontosabban kontrollálható a megfelelő vízhőfok és a vízben tartózkodás ideje. A hőfok egyébként általában 36 Celsius-fok, a fürdési idő pedig 20-30 percet tesz ki.

Előfordulnak még egyes ritkább esetek is, amikor a gyógyvizes kádfürdős kezelést javasolják. Ilyenek a vizelettartási problémák, valamint a víz- vagy tömegiszony. Azt fontos még megemlíteni, hogy a gyógyvizes kádfürdőt csak orvos írhatja fel, viszont a jó hír az, hogy tb-támogatás (hivatalos nevén NEAK-támogatás) is igénybe vehető hozzá. Ebben az esetben csak önrészt kell fizetni, aminek a mértéke gyógyfürdőnként eltérő, de tipikusan – alkalmanként – 500-1000 forint közötti összegről van szó.