Szénsavas kádfürdő

szénsavas kádfürdő fürdőgyógyászat

Az egyik legkellemesebb fürdőgyógyászati kezelésnek számít a szénsavas kádfürdő. Mit kell erről a fürdőkezelésről tudni?

A szénsavas vizek a természetben is előfordulnak, de hazánkban viszonylag kevés helyen található szénsavas forrás. Szerencsére mesterségesen is előállítható a szénsavas fürdő és ezeknek a hatása teljes mértékben megegyezik a természetes szénsavas feltörési helyekével.

A kezeléseket egy szénsavas vízzel töltött, speciális kádban végzik, amit lefednek és csak a páciens feje „lóg ki” a kádból. A sok kis buborék ingerli a bőrt, ennek hatására a perifériás vérerek kitágulnak. Ezáltal javul a szövetek – köztük a szívizom – vér- és oxigénellátottsága, csökken a vérnyomás, javul a sebgyógyulás. A felszabaduló szén-dioxid izgatja a légzőközpontot, ezáltal mélyül a légzés.

Ezért langyos a szénsavas kádfürdő vize

A szénsavas kádfürdők vizét – a gyógyvizes kádfürdővel ellentétben – nem kell különösebben felmelegíteni, jellemzően csak 30-32 fokosak. Ennek egyszerű az oka: a hűvösebb víznek nagyobb a szénsavtartalma, ráadásul miután a bőr hőérző receptorait ingerlik a kis buborékok, ezért a valósnál melegebbnek érezni a szénsavas kádfürdő vizét.

A langyos víz egyik előnyös tulajdonása az is, hogy a magas vérnyomásban szenvedőknél is alkalmazható ez a fürdőkezelési mód. A kardiológiai rehabilitáció során az 1800-as évek vége óta alkalmazzák a szénsavas fürdőket, például a Balatonfüredi Szívkórházban is.

A szénsavas kádfürdő alkalmas egyes szívpanaszok, szívműtét és infarktus utáni állapotok, keringési zavarok, kezdődő érszűkületek kezelésére. Ezen felül cukorbetegség, egyes mozgásszervi panaszok, csontritkulás, sportsérülések utókezelése esetén is használható. Frissítő, élénkítő hatása miatt egészséges embereknél is alkalmazható.

Orvosi javaslat alapján társadalombiztosítási támogatással is elérhető a szénsavas kádfürdő. Ilyen esetben a betegnek pusztán önrészt kell fizetnie. Ennek az összege nagyon változó, jelentős különbségek vannak az egyes gyógyfürdők között. Olyan 200 és 1000 forint körül szóródik a kádfürdős fürdőgyógyászati kezelések ára.