Erdély Holt-tengere

Medve-tó Erdély gyógyhatás

Kiemelkedő a víz gyógyhatása és másfél méter mélyen a víz sótartalma megegyezik a Holt-tengerével. Hol van ez a tó, és mit érdemes tudni róla?

Felülről a formája úgy néz ki, mint egy kiterített medvebőr – innen kapta a nevét a Budapesttől 600 kilométerre található Szováta fő turisztikai attrakciója, a Medve-tó. A 40 ezer négyzetméter területű tó 1875-ben egy víznyelő eltömődésével jött létre. Az 1900-as évek elején fedezték fel azt, hogy az úgynevezett heliotermikus jelenség miatt a nyári időszakban jelentősen felmelegszik a tó vize.

A Medve-tó ugyanis nem termálforrásoknak köszönheti – a nyári időszakban – kedvező hőmérsékletét, hanem az úgynevezett heliotermiának. Ennek a lényege az, hogy a csapadék és a patakok révén egy vékony édesvízréteg van a sós tó felszínén. A napsugarak a nagyobb sűrűségű, sós víztömeget felmelegítik, az édesvízréteg pedig ezt felülről lezárja, lényegében szigeteli.

Ezért van az, hogy nyáron amikor a tó hőmérséklete a felszínen 20-25 Celsius-fokos, akkor két méter mélyen akár a 35-40 Celsius-fokot is elérheti. A heliotermia miatt szükséges az is, hogy napközben – 13 és 15 óra között – két órára lezárják a tavat a fürdőzők elől, ugyanis a vízben lévő emberek megbontják a heliotermikus jelenséget. Amennyiben nem fürödne senki a tóban, akkor egy napsütötte nyáron, augusztus végére akár 60-70 Celsius-fokosra is felmelegedne a tó.

A Medve-tó különlegességét a magas sótartalom adja, ennek kapcsán nem túlzás párhuzamba állítani a Holt-tengerrel. Amíg ugyanis a tengervíz átlagos sótartalma 3,5 százalék, addig a Holt-tengeré 25-28 százalék körüli. A Medve-tó sótartalma fél méter mélyen már meghaladja a 20 százalékot, másfél méter mélyen pedig a Holt-tenger sótartalmával egyező. Az erősen sós víz főleg egyes bőrbetegségek esetén lehet hatékony.

Valószínűleg nemcsak külsőleg hat a sós víz, hanem valamilyen formában az immunrendszer működését is befolyásolja. Szintén kedvező hatásúak a magas sótartalmú vizek a gyulladásos betegségek, különösen a reumatikus panaszok esetén.

A rossz hír az, hogy Medve-tóban nem lehet egész évben fürödni. Az időjárás függvényében általában valamikor júniusban nyitják meg, és augusztus végéig, szeptember elejéig látogatható.