Fürdőkezelés, amit német sportorvosoknak köszönhetünk

tangentor fürdőgyógyászat

Mozgásszervi betegségek, idegrendszeri problémák, görcsös izomzat ellazítása, baleseti és műtéti utókezelés. Ezeknél mind alkalmazzák az úgynevezett víz alatti vízsugármasszázst. A hatékony kezelést német sportorvosok találták ki.

1963-ban furcsa gépet hoztak az egyik budapesti, sportolók rehabilitációjával foglalkozó rendelőintézetbe. A gép a Tangentor nevet viselte és egyenesen az NDK-ból érkezett. Nem véletlenül várták annyira a szerkezetet, a külföldi tapasztalatok szerint ugyanis a gép egyharmadával megrövidítette a sportsérülések gyógyulási idejét.

Alkalmas volt az edzések, versenyek közben keletkezett zúzódások, rándulások gyors kezelésére, továbbá a részleges izomszakadásokhoz társuló vérömlenyek felszívódásának gyorsítására. Igazi sportorvosi csodamasináról volt szó.

De mi is az a Tangentor?

Az akkori szóhasználat szerint a készülék víz alatt gyúrás végzésére alkalmas, manapság ezt víz alatti vízsugármasszázsnak nevezzük. A Tangentor márka pedig az évtizedek során köznevesült és ma már sok gyógyfürdőben szimplán tangentorkezelésként emlegetik a vízsugármasszázst.

A víz alatti vízsugármasszázs már több mint 60 éves múltra tekinthet vissza. Német sportorvosok találták ki a módszert az 1950-es években, hogy ezáltal javítsák az NSZK sportolóinak kondícióját, illetve segítsék a sérülések utáni gyors rehabilitációjukat. Egy időben azt tartották, hogy az NSZK akkori labdarúgó-válogatottjának sikereiben is kulcsszerepe volt a víz alatti masszázs alkalmazásának.

Az NDK-ban dolgozó kollégáik pedig nemes egyszerűséggel lemásolták az ötletet és Tangentor márkanéven gyártani kezdtek egy víz alatti masszázsokhoz alkalmas gépet, amit előszeretettel vásároltak a keleti blokk más országai is.

Hatékony volt a gép, de időközben kiderült, hogy nemcsak a sportolóknál, hanem a mozgásszervi problémákkal küszködő betegeknél is alkalmazható. A gyógyászati használat pedig idővel egyre dominánsabbá vált, a 70-es években már sorra vásároltak tangentorokat a hazai gyógyfürdők.


Mi a víz alatti vízsugármasszázs lényege?

A páciens egy speciális kádban fekszik, amit 36 Celsius-fok körüli hőmérsékletű vízzel töltenek fel. Egy készülékkel a test különféle pontjaira irányítják a vízsugarat, amelynek a nyomását egyrészt a gépen is lehet szabályozni, másrészt a testtájéktól való távolítással és közelítéssel a kezelést végző személy is irányítani tudja a vízsugár erejét.

A hatékonyságának a kulcsa abban rejlik, hogy a vízsugárral nagyon kíméletesen, de mégis alaposan átmasszírozható az egész test. A meleg víz pedig ezzel párhuzamosan segíti az izmok, ízületek ellazulását, ami tovább erősíti a vizes masszázs hatékonyságát.

Manapság a tangentoros kezelés olyannyira elterjedt és elismert módszer, hogy a társadalombiztosítás is támogatja. Az orvosok rendszerint a gyógyvizes fürdőzéssel, iszappakolásokkal, gyógymasszázzsal együtt szokták javasolni a vízsugármasszázs használatát.