Gyógyfürdő műtét után

férfi gyógyfürdő

Amennyiben rendben halad a sebgyógyulás, akkor is hosszas tilalmi időszakkal kell számolnunk. Ennek betartása a saját érdekünk.

A „mikor mehetünk műtét után fürdőbe” kérdésre nagyon egyszerű a válasz: amikor a szakorvos azt mondja, hogy mehetünk. Ennyi, akár ez lehetne a blog legrövidebb posztja…

Persze azért néhány alapvető tudnivaló elmondható ezzel kapcsolatban, ezek legalább viszonyítási alapként jól jöhetnek. Például olyan esetben, amikor valaki tervezhető műtét előtt áll és szeretné megsaccolni, hogy körülbelül mikor mehet leghamarabb vízparti, vagy termálfürdős üdülésre.

Egyébként saját tapasztalat is, hogy az ember azért érzi, mikor gyógyult meg annyira a sebe, hogy elmerészkedjen strandolni, vagy egy termálfürdőbe. Amíg nem gyógyul meg teljesen a műtéti heg, addig finoman szólva sem akörül forognak a gondolataink, hogy mikor melyik fürdőbe induljunk.

A műtét utáni első fürdőzés ideje nyilván nagyban függ a műtéti terület elhelyezkedésétől, a vágás nagyságától, a műtét súlyosságától. Mindenesetre általános ökölszabályként érdemes két időpontot megjegyezni:

Három-négy hét a műtéten követően.

A varratszedés után minimum tíz nap.

Fontos tehát hangsúlyozni, hogy ezekre minimális időszakonként érdemes tekinteni. Akkor lehetnek érvényesek, ha minden rendben halad a sebgyógyulás során és semmilyen egyéb kizáró tényező nem áll fenn. Amíg fáj, netán váladékozik a seb, addig egyértelműen tiltólistás a fürdőzés. Összességében egyébként érdemes némi pesszimizmussal a műtét időpontjára rászámolni legalább két hónapot.

A műtét utáni első fürdőlátogatások alkalmával fontos nagy hangsúlyt fektetni a fokozatosságra és a szélsőségek kerülésére. Itt nemcsak arra gondolunk, hogy ne rohanjunk egyből az extrém vízi csúszdához, hanem például ajánlott a medence hőmérsékleténél is kerülni a szélső értékeket. Azaz ne válasszunk túlzottan hideg és túlzottan meleg vizű medencéket.

Nem véletlenül javasoltuk egy korábbi posztban az úgynevezett indifferens hőfokú medencéket (ezek a 34-35 Celsius-fokos vízzel töltött medencék). Ez ugyanis az a hőfok, ami a legkevésbé terheli meg a szervezetünket.

A szélsőségek kerülése érvényes a fürdési időre is, ne áztassuk magunkat hosszú órákon át a vízben. Egyes fürdőkben élményelemekkel is fel vannak szerelve a medencék, figyeljünk arra, hogy ezeknek az olykor túl erős vízsugara ne érintse a műtéti területet.

Néhol a sodrófolyosónak nevezett élményelemmel sem árt csínján bánni, némelyiknek ugyanis kellemetlenül erős lehet a sodrása. Érdemes ezeket betartani, ugyanis többek között a „sebvonal érzékenységét, a seb alatti lágyrészek steril gyulladását kockáztatjuk” – sorolja egy szakorvos. Tavasztól őszig arra is figyeljünk, hogy a napsugárzástól is óvjuk a heget, a napfény ugyanis lassíthatja a sebgyógyulást és csúnya barnássá teheti a műtéti heg környékét.