Legerősebb hazai gyógyvíz

Bükkszék gyógyvíz

Rendkívül sokféle egészségügyi panasz esetén alkalmazható hazánk legmagasabb oldott ásványianyag-tartalmú termálvize. Hová kell utaznunk, ha fürödnénk benne?

A termálfürdőkben mindig találhatunk egy nagy táblát, amin a víz összetételéről olvashatunk részleteket. Ebből nemcsak az derül ki, hogy az adott termálvízben például a kén, esetleg a jód és a bróm számít-e a domináns összetevőnek, hanem az összes oldott ásványianyag-tartalomról is tájékozódhatunk. Az ásványianyag-tartalom tekintetében óriási a szórás a hazai fürdők között. A néhány száz mg/litertől a több tízezer mg/literig terjed a skála.

Azt fontos megjegyezni, hogy az adott víz gyógyhatása és az ásványianyag-tartalom nagysága között nincs közvetlen összefüggés, azaz egy alacsonyabb oldott ásványianyag-tartalmú víznek is lehetnek igen kedvező tulajdonságai.

Ettől függetlenül azért érdekes megnézni, hogy melyik hazai termálfürdőben találkozhatunk a legmagasabb ásványianyag-tartalmú vízzel. Ez pedig nem más, mint Heves megyében, Egertől 22 kilométerre található a Bükkszéki Gyógy- és Strandfürdő. Az ottani víznek márkaneve is van, hiszen palackozzák és országszerte megvásárolható Salvus néven.

A bükkszéki víz összes oldott ásványianyag-tartalma 22.989 mg/liter. Ez rengeteg. Csak összehasonlításképpen: a Hévízi-tóban található gyógyvíznél ugyanez az érték 754 mg/liter. A budapesti Széchenyi Gyógyfürdőben 1.774 mg/liter, a Gellért Gyógyfürdőben 1.846 mg/liter ásványianyag-tartalmú gyógyvízben fürödhetünk. Még a szintén”combosabb” vízzel rendelkező Igali Gyógyfürdőben is 10.358 mg/liter ez az érték, és a második legmagasabb ásványianyag-tartalmú gyógyvizű Bükfürdőn is 15.201 mg/liter.

A bükkszéki gyógyvíz javallatai meglehetősen széleskörűek. Alkalmas a mozgásszervi betegségek kezelésére, a sérülések és csonttörések utáni rehabilitációt is segíti. Ezen felül egyes nőgyógyászati és bőrgyógyászati panaszok kezelésére is javasolják. Ivókúra formájában emésztőrendszeri panaszok, gyomorsav-túltengés, gyomor- és nyombélfekély során alkalmazzák.

Sőt, cukorbetegség esetén a kiegészítő terápia része lehet a Salvus víz fogyasztása. Porlasztva és inhalálva pedig a légúti betegségek, különösen az asztma kezelésében bizonyulhat hatékonynak a bükkszéki víz.