Indifferens hőfokú gyógymedence

Berekfürdő gyógyfürdő indifferens

Miért jó az indifferens hőfokú medence és miért érdemes ezt választani a gyógyfürdőben?

Akik kifejezetten orvosi javaslatra keresnek fel egy gyógyfürdőt, azokat – szerencsés esetben – eligazítják azzal kapcsolatban is, hogy melyik hőfokú medencét válasszák. Akár olyan tanácsod is adhat az orvos, hogy az adott betegség esetén üldögélni, vagy sétálni érdemes-e a gyógyvízben. Azonban az igazság az, hogy a gyógyfürdőket felkeresők többsége ezt nem célzott terápia keretében teszi, hanem kikapcsolódásként, esetleg a gyógyvíz javallatai alapján a saját szakállára dönt. Ezzel nincs semmi baj, amennyiben számára nem kifejezetten ellenjavallt a fürdőzés.

Azonban ebben az esetben is dilemmát jelenthet, hogy a különböző hőfokú gyógyvizes medencék közül melyiket érdemes választani. Nem véletlen, hogy a fürdőkben többféle hőmérsékletű gyógymedence működik. Az egyes vízhőmérsékleteknek ugyanis eltérő a szervezetre gyakorolt hatása.

Betegségek kezelése esetén megint csak az orvos tudja eldönteni, hogy az adott egészségügyi problémára melyik hőfok a legideálisabb. Viszont, aki nem tudja, hogy a hőmérsékletnek nála milyen hatást kell kifejtenie, annak érdemes az úgynevezett indifferens (más néven közömbös) hőfokút, azaz a 34-35 Celsius-fokos vízzel töltött medencét választania.

Ez az a hőmérséklet, ami a legkevésbé terheli meg a szervezetet, azon belül is főleg az érrendszert. Miközben a hűvösebb, vagy melegebb víz túlzottan le, vagy éppen felviszi a vérnyomást, a 34-35 Celsius-foknál ettől nem kell tartani. Egyébként többnyire az orvosok is ezt a medencét szokták javasolni. Az enyhébb szívbetegségek, illetve a magas vérnyomás esetén pedig kifejezetten előírják, hogy a beteg ne menjen a melegebb vizű medencébe.
Összességében tehát akkor is érdemes a 34-35 Celsius-fokos medencét választanunk, ha csak kikapcsolódás miatt, esetleg a betegségeket megelőzendő kerestük fel az adott gyógyfürdőt.

Egy praktikus tipp: már csak azért is jó ötlet ilyenkor a közömbös hőfokú medencébe beülnünk, mert a tapasztalatok szerint a többség a melegebb vizű medencéket választja, ezért a 34-35 Celsius-fokos medence általában a legszellősebb. Furcsamód sokszor éppen az idősebbek és a betegebbek zsúfolódnak a legmelegebb medencében, pedig éppen nekik lenne fontos odafigyelniük a gyógyvíz hőfokára.