Fürdőkezelés, ami hévízi találmány

súlyfürdő fürdőgyógyászat

A Tófürdőben egyes derékfájós betegek nem úszkáltak, hanem csak kapaszkodtak a deszkákban. Nekik köszönhető az egyik reumatológus szakorvos felfedezése.

Dr. Moll Károly 1920-tól kezdve dolgozott a hévízi gyógyfürdőkórházban, 1952-től reumatológus főorvosként. Számos, a víz gyógyhatásával kapcsolatos kutatást végzett.

Ezek kapcsán lett arra figyelmes, hogy Hévízen a derékfájásukat kúráló betegek állapota akkor is jelentősen javult, ha a javaslata ellenére nem úszkáltak a tóban, hanem csak naphosszat a vízben rögzített deszkákon kapaszkodtak.

Ennek kapcsán kezdett vizsgálatokba feleségével és kollégájával, dr. Hoffmann Ilonával közösen. Eleinte a kapaszkodó betegek lábára súlyokat helyeztek, majd fából készítettek a vízen úszó kalodákat, amiben a nyakuknál fogva rögzítették a betegeket. Utóbbiak voltak az első súlyfürdők, később ezt úgy fejlesztették tovább, hogy egy fix helyen rögzítették az eszközöket.

Hivatalosan 1953 óta végeznek súlyfürdős kezeléseket. Ennek során a betegek a nyakuk, és/vagy a hónaljuk alátámasztásával lógnak a vízben, a derekukra, lábukra pedig súlyokat rögzítenek. Kicsit talán ijesztően néznek ki ezek a kezelések, de nem kell tőlük tartani, mert nem járnak fájdalommal.
A súlyfürdő hatékonysága abban rejlik, hogy a kezelés során tehermentesítik a gerinccsatornából kilépő idegeket, valamint a gerinctájéki izomzatot.

A tapasztalatok szerint a súlyfürdő a porckorong betegségei, kisebb porckorongsérvek, gerincferdülés, idegzsábák, csípő- és térdízületi merevségek, krónikus nyaki- és deréktáji fájdalmak kezelésére alkalmas. Nem kell feltétlenül gyógyvízben végezni, de a fürdők többségében ebben zajlanak a kezelések. Ez azért jó, mert ilyenkor a víz gyógyhatása is érvényesül a 20 perces kezelések alatt.

Fontos megemlíteni, hogy a súlyfürdő alkalmazásáról minden esetben szakorvos dönt és csak ő írhatja fel a kezelést. A jó hír viszont az, hogy számos gyógyfürdőben tb-támogatással is elérhető a súlyfürdő. Ilyen esetben a betegeknek elég csak önrészt kifizetniük. Ennek az összegében elég nagy szórás van, 150 és 800 forint közötti árakkal találkozhatunk, mindenesetre átlagosan 300-400 forint/alkalom díjjal érdemes számolni. Ugyanakkor a legritkább esetben írnak fel az orvosok szólóban csak egy kezelési módot, azaz ez rendszerint valamilyen más balneoterápiás kezeléssel is párosul.