Gyógyvíz mellékhatásai? Van ilyen?

Hévíz Tófürdő gyógyfürdő

Fáradtság, levertség, hőemelkedés, kiütések is jelentkezhetnek egy néhány napos gyógyfürdőzés után. Mit jeleznek ezek a tünetek és mi ilyenkor a teendő?

Jó néhány betegség esetén a gyógyfürdőkben végzett kúrák felérnek egy-egy gyógyszeres kezelés hatásával. Különösen a mozgásszervi betegségeknél lehetnek nagyon hatékonyak a gyógyvizes kezelések. Azonban ahogy a gyógyszereknek, úgy a gyógyfürdőzésnek is lehetnek mellékhatásai, amire érdemes figyelni, ha fürdőbe megyünk.

Akik részt vesznek hosszabb, akár egy-két-három hetes, folyamatos fürdőkúrán, azoknál a tapasztalatok szerint az esetek felében jelentkezik egy furcsa mellékhatás. Tipikusan az ötödik, hatodik nap táján, nem túl erős, de érezhető tünetekkel. Ez lehet például az amúgy is fájdalmas ízületek esetén a panaszok enyhe erősödése, vagy éppen ott is éreznek fájdalmat, ahol korábban nem. Mindezek mellett sokan számolnak be ilyenkor kisebb levertségről, vagy éppen hőemelkedésről. Amennyiben a fenti panaszok alapvetően enyhék és egy-két nap alatt el is múlnak, akkor az semmi problémát nem jelent. Az orvosok ezt a tünetegyüttest egyébként fürdőreakciónak nevezik. Egyesek szervezete így reagál a gyógyvízre, de ez különösebb problémát nem jelent.

Ettől el kell különíteni azt, amikor a fürdőkúra végén azt tapasztalja a beteg, hogy a fájdalmai csak tovább erősödnek, kifejezetten fáradtnak érzi magát és ezek a tünetek nem is enyhülnek egyik napról a másikra.

A fürdőfáradtságnak nevezett tünetegyüttes annak a jele, hogy valami nem volt rendben a fürdőkúrával. Ennek a legjellemzőbb (majdhogynem kizárólagos) oka az szokott lenni, ha az illető nem tartja be az előírt fürdési időt. A gyógyvizes medencék esetében ugyanis egyhuzamban általában 15-30 perces tartózkodás javasolt (az adott helyen érvényes időtartam mindenhol ki van írva és nem véletlenül helyeznek el egy órát is a gyógyvizes medencéknél). Ez nem azt jelenti, hogy a 15-30 perc után ennyi is volt aznapra a fürdés, kis pihenő után újra be lehet menni a vízbe.

Viszont, aki már látott belülről gyógyfürdőt, az tudja, hogy a vendégkör egy jelentős része órákat is elücsörög a gőzölgő medencében. Ennek az egyik oka lehet, hogy kellemes bent lenni a meleg vízben. Másrészt sokan úgy gondolják, hogy ha tovább üldögélnek a gyógyvízben, akkor az nyilván jobban és gyorsabban hat. Holott ez nem igaz, a 15-30 perces időszakok bőven elegendőek ahhoz, hogy a gyógyvíz összetevői a szervezetbe jussanak és kifejtsék a hatásukat. A fürdőfáradtságot nemcsak a kellemetlen tünetek miatt érdemes elkerülni, hanem azért is, mert hatástalanná tehetik a fürdőkúrát.

A gyógyvizek mellékhatásai kapcsán még érdemes megemlíteni az allergiás reakciókat is. Jó néhányan ugyanis érzékenyek lehetnek az adott gyógyvíz valamely összetevőjére, ami miatt például kiütéseik lehetnek. Ezen belül talán a leggyakoribb a kénallergia. Amennyiben igazolódik, hogy valakinél valóban a kén okoz allergiás reakciót, akkor sajnos kerülnie kell a kénes vizű fürdőket. Abban az esetben, ha ez akkor derül ki, amikor már ott van a fürdőben (ki van fizetve a szállás), akkor az lehet a B terv, hogy a gyógyvizes medencék helyett a szimpla meleg vízzel töltött medencéket keresi fel.