Gyógyfürdőzés pajzsmirigy-túlműködésnél?

férfi gyógyfürdő

Kategorikusan nem tiltott a pajzsmirigy-túlműködésnél a gyógyfürdő, de néhány dolgot nem árt figyelembe venni.

Sokan szenvednek pajzsmirigy-túlműködésben és nekik jelenthet komoly dilemmát, hogy járhatnak-e gyógyfürdőbe. Különösen azoknak, akiknek valamilyen olyan más betegsége is van – például ízületi panaszok – amelyek kezelése esetén hatékony lehetne egy fürdőkúra.

A jó hír az, hogy elvileg lehet gyógyfürdőbe menni, a rossz pedig az, hogy ehhez néhány feltételnek teljesülnie kell.

Akkor például biztosan nem javasolható a gyógyfürdőzés, amikor valakinek aktív tünetei vannak a betegséggel (ezek közé tartozhat akár a szívritmuszavar is). Olyankor viszont, amikor ugyan évek óta fennáll a pajzsmirigy-túlműködés, viszont gyógyszeres kezeléssel jól kontrollálható, nincsenek egyéb szövődményei, akkor szóba jöhet a gyógyfürdő, de csak óvatosan.

A szakorvosok az óvatosság alatt azt értik, hogy a különféle hőfokú gyógyvizes medencék közül lehetőleg a langyosabbat kell választani. A vízben tartózkodás ideje pedig ne legyen több 10-15 percnél, amit egy nap háromszor lehet megismételni.

Eleinte érdemes lehet a vérnyomást ellenőrizni a vízben való tartózkodás után, hogy kiszűrhetők legyenek a problémák. A gyógyfürdőkben elérhető egyéb gyógyászati kezelések közül nem javasolt az említett betegségben szenvedőknél a parafangó pakolás, illetve a különféle elektromos kezelések alkalmazása is erősen megfontolandó.

Összefoglalva: kezelt pajzsmirigy-túlműködés esetén, előzetes kivizsgálás, orvosi konzultáció után óvatosan ki lehet próbálni a gyógyvizes kúrákat.