Gyógyvizes kúra nőgyógyászati betegségeknél?

Gyógyvíz nőgyógyászat betegségek

Az egyik gyógyfürdőkórházban megvizsgálták a gyógyvizes kezelések hatékonyságát több nőgyógyászati betegség esetén. Meglepően jó eredményeket kaptak.

A hazai gyógyvizek gyógyhatása kapcsán legtöbbször a mozgásszervi betegségekről szoktunk írni. Ez nem véletlen, hiszen gyakorlatilag mindegyik gyógyvíznek kedvező hatása van az ízületeket érintő a betegségeknél.

Ugyanakkor vannak olyan gyógyvizek, amelyeknél egyes nőgyógyászati betegségek is szerepelnek a javallatok között. Ezek közé tartozik a harkányi gyógyvíz is, ráadásul az üdülőhelyen működő Zsigmondy Vilmos Gyógyfürdőkórházban külön is vizsgálták a gyógyvíz, illetve az egyéb balneoterápiás kezelések hatékonyságát a nőgyógyászati betegségekre.

Egy tanulmány is készült erről a témáról, amit Dr. Malmer Nagyezsda szülész-nőgyógyász szakorvos, és Dr. Varga Péter, nőgyógyász főorvos, egyetemi docens jegyez. Összefoglaltuk ennek a lényegét.

Többféle nőgyógyászati probléma és betegség esetén vizsgálták a gyógyvíz és a kezelések hatékonyságát. Ezek közé tartozik a meddőség, az endometriózis, a krónikus kismedencei gyulladások, a műtétek utáni összenövések, a kismedencei süllyedéses állapotok.

Az említett betegségeknél többféle kezelési módot kombináltak. A harkányi gyógyvizes kádfürdőnek a kismedencei szöveteknél az értágító, görcsoldó, izomlazító, fájdalomcsillapító hatásai érvényesülnek. A gyulladáscsökkentő hatást tovább erősíti a vízben lévő hidrogén-szulfid, ami a bőrön át felszívódva és belélegezve könnyen bejut a szervezetbe.

A vizsgálatok szerint a kéntartalmú vizek nem pusztán elnyomják a tüneteket, hanem az immunrendszer működését befolyásolják kedvező irányba. A nőgyógyászati betegségeknél alkalmaznak egy úgynevezett iszapnadrág kezelést is. Ennek során a hévízi iszapot a köldöktől lefelé egészen a combközépig göngyölik a betegre, ilyenkor a tőzegiszappal fedett rész úgy néz ki, mint egy rövidnadrág – innen az elnevezés.

A vizsgálatok szerint ez fokozza a petefészek ösztrogén és progeszteron termelődését. Mindezeken felül gyógytornát, orvosi gyógymasszázst, elektroterápiás kezeléseket is alkalmaznak, sőt adott esetben még pszichoterápiával, diétás tanácsadással is kiegészítik mindezt. Ezzel a komplex kezeléssel mindegyik, korábban említett nőgyógyászati betegség esetén kimutatható eredményeket értek el a kórházban.

Ezen belül érdemes külön megnézni a meddőség kezelése kapcsán produkált eredményeiket. 52 beteg esetében (akiknél különböző okokból alakult ki a meddőség) végezték el a gyógykúrát. A betegek legalább 18 havi sikertelen teherbe esési próbálkozás után kerültek felvételre. A gyógyvizes-balneoterápiás kezelést követő egy éven belül 23-an (44,2%) estek teherbe, s közülük 18-nak született egészséges gyermeke (5 terhesség spontán vetéléssel megszakadt). Az adatok kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a különféle lombikbébi programok sikerességi aránya 30-37 százalék körül mozog.

A harkányi gyógyvíz hatékonyságát mutatja az a kontrollcsoport, amelynek tagjait a gyógyvíz helyett tengeri sós vízzel kezelték. Ennél 12 esetből csak 2 sikeres teherbe esés (16,7%) következett be. A tanulmány szerint a kezelések hatékonyságát nem befolyásolta, hogy primer meddőség (korábban nem volt terhes), vagy szekunder meddőség (már volt terhes) állt-e fent. Érdekes és sokatmondó az is, hogy az említett 52 beteg körül 49-en már egy korábbi eredménytelen meddőségi kezelés után fordultak a harkányi orvosokhoz.

Fontos, hogy ne „toljuk túl” a gyógyfürdőzést, azaz ne üldögéljünk túlzottan sokáig a gyógyvizes medencékben. Ennek okairól korábban nyilatkozott egy főorvost: az erről készült cikket ide kattintva olvashatja.