Orvosi gyógymasszázs – miért ez a neve?

orvosi gyógymasszázs

Kicsit talán megtévesztő az orvosi gyógymasszázs elnevezés, mert nem azt jelenti, hogy a doktor nekiáll dögönyözni.
Miért hívják így ezt a masszázst, és mire jó?

Aki szokott gyógyfürdőbe járni, az az elérhető fürdőgyógyászati kezelések között találkozhat az úgynevezett orvosi gyógymasszázs elnevezéssel. Az „orvosi” szó itt nem azt jelenti, hogy orvos végzi a kezelést, hanem olyan gyógymasszázst jelöl, amit szakorvos javaslatára végeznek.

Kifejezetten népszerű kezelésről van szó, a társadalombiztosítás által támogatott fürdőgyógyászati eljárások terén – a felírt kezelésszámok tekintetében – a második helyen áll. Csak gyógyvizes medencefürdőből (magyarán gyógyfürdő belépőből) írnak fel többet az orvosok.

Mit kell tudni az orvosi gyógymasszázsról?

Ezeket a masszázsokat – ami amúgy tipikusan svédmasszázst takar – kizárólag szakképzett gyógymasszőr végezheti. A kezelés időtartama 15 perc. Akkor is ennyi ideig tart, ha teljes testes masszázst és akkor is, ha egy adott területre szóló masszázst ír elő az orvos.

A masszázs hatására javul az adott területen a vérkeringés, enyhül az izmok merevsége, nyugtató, kellemes kezelésről van szó, így a vegetatív idegrendszerre is kedvezően hat. Az esetek döntő többségében reumatológiai elváltozások, fájdalmak és a műtéteket követő utókezelés során szokták felírni az orvosi gyógymasszázst.

Ahogy említettük, kedvelt kezelésről van szó, amiben szerepet játszik, hogy gyakorlatilag minden gyógyfürdőben elérhető. Pláne, hogy egy masszázságyat (és masszőrt) leszámítva nincs olyan speciális eszközigénye, mint például egy tangentor kádnak. Bár tudni kell azt is, hogy bizonyos esetekben ellenjavallt a kezelés.

Ráadásul a társadalombiztosítás is támogatja a gyógymasszázst, így a betegnek csak önrészt kell fizetnie. Ez utóbbi összege alkalmanként 500 és 1000 forint között szóródik. Ugyanakkor nem szokták egymagában felírni az orvosok, jellemzően valamilyen más kezeléssel párosítják. Ezek közé tartozhat például a gyógyvizes kádfürdő, a vízben végzett csoportos gyógytorna, illetve szóba jöhetnek a különféle elektroterápiás kezelések is.